Novi Sad
12.03.2014.
07:57 > 12:19
Napušteni i zapušteni vojni hangari, stari železnički tunel na Petrovaradinskoj tvrđavi, barutana "Josif" kod Beogradske kapije, Kineska četvrt, stari bioskop "Korzo" i platoi kod Jodnje banje i Vojne bolnice lokacije su kojima će ponovo biti udahnut život u projektu "Graditeljsko nasleđe kao scena" udruženja "Scenatorium".
  • Ја сам био

    14.03.2014 10:28
    уметник пре вас
    Удружење "Сценаторијум"? Никад чули. Катарина Дајч? Ко је то?
    Мислим да је овде акценат на војним "напуштеним - запуштеним" објектима и зградама СПЦ-а. Препознатљива матрица.
  • Umetnik

    13.03.2014 06:04
    zivela kultura
    meni se ovo cini samo kao jeos jedan propagandni blef snsa da bi navukli masu da glasa za njih. Zasto do ovih izbora nikada nije bilo reci o tome nego sada 3 dana do izbora MI brinemo jako o kulturi i o novosadskim umetnicima. Zabole sns i satelite za kulturu, svi smo videli kakva je njihova kultura a posebno od gradonacelnika vucevica i njegovog "kabineta. A najcaznije nemojte da se nadate ni u pismu da ce crkva narodu nesto dati, oni su konkretno u ovoj zemlji naucili samo da uzimaju, najbolji dokaz je sto su prvo izbacili cak i knjizaru matice srpske iz "njihovog" objekta, toliko.Pazite za koga glasate.
  • nsnn

    12.03.2014 23:55
    ja mislim da bi najbolje bilo da se tu napravi jedan mini big shoping centar, ionako je to jedino sto se pravi u ovoj drzavi gde svi kukaju da nemaju hranu a parking sa hiljadu mesta ispred trznog centra pun svaki i ceo dan, pa da ne mora cak tamo da se ide, jedna minj verzija da se napravi i u centru, sta ce nam jos kultura
  • @Mastodont - @Sale NS - Bitno

    12.03.2014 21:53
    Bezobrazan si.
  • -

    12.03.2014 20:34
    -
    malo bolje se poznajemo.
    treba uvesti restauratore kao u slucaju onih dvora na grbavici.

    umetnicka scena mora ziveti nezavisno od sisanja donacija.

    nemojte da vam je jedino pravdanje kako suprotan tabor gleda pink
    pa vi gledate povrsne perfomanse kojekakvih izvodjaca

  • Mastodont

    12.03.2014 17:08
    @Sale NS - Bitno je samo ...
    Ne sećam se da je obnova rektorata zakasnila jednu sekundu zbog rada 'Gradilišta' - najbolji dokaz za to je da obnova rektorata nije nigde mrdnula 15 godina pre i barem jedno 5 godina nakon rada istog. A što se tiče 'legla narkomanije i zaraze', jel' 'Gradilište' krivo i za to što si ispuštan na glavu, ili će barem za to preuzeti odgovornost tvoji roditelji?
  • Licimuri

    12.03.2014 15:02
    1-1 = 0
    Nije Sloba kriv, ne uvlacite sad njega u pricu.

    Zasto nije kriv?
    Jer je sve isto i posle njega, ista *** ostala. Bez trunke energije i pameti.
  • Budjav Lebac

    12.03.2014 14:27
    Moze li se znati koliko ce nas to zadovoljstvo kostati?
  • KOmša

    12.03.2014 13:41
    Kultura
    Ako se razmišlja iskreno ovo može biti dobar korak u buđenju i "zrenju" lokalne kulturno-umetničke scene. Oni koji gledaju pinkove, rijalitije i stranske serije od hiljadu epizoda neka ne čitaju ovakve vesti i neka se ne štrecaju. Kultura očito nije za njih, pa neka se ni ne trude da razmišljaju o tome.
    Ako se ovako loša i neugledna mesta preobrate u nešto smisleno onda će biti prostora gde da se odmori mozak i pokrenu vijuge neuslovljeno od uobišajenog TV šunda i kiča.
  • 12.03.2014 12:50
    @VB - Anonimus - @Anonimus Lezi lebe da te jedem
    aaa da i ti gledas grand paradu i drugi dnevnik,pa prijatelju Q7 voze samo kriminalci a ne to malo umetnika koji nemaju gde da se ostvare i krpe kraj sa krajem...to sto su tebi lose legli protesti i smena milosevica,to je tvoj stav a ne stav vecine.
  • Sale NS

    12.03.2014 12:30
    Bitno je samo ...
    ... da se uradi nešto logično, normalno i svrsishodno što će imati pozitivnu eksploataciju u dužem periodu. Nadam se da nećemo doživeti sudbinu npr. rektoratskog kostura koji je samo zbog partijskih prepucavanja stajao više od 10 godina i postao leglo narkomanije i zaraze. AJMO SADA MINUSI OD GRADILIŠTARA !!!
  • -

    12.03.2014 11:38
    -
    @Dakle, Ko Je Ovde Lud? - nastavak prethodnog teksta

    neven bi jedini ulozio novac u restauriranje.
    pa bi se onda fajgelj uselio kao u onaj dvorac na grbavici.

    domaci umetnici su na nivou kako je scenografija iz '1984' bas cool.
    oni nemaju volje ni talenta da restauriraju ili srede neki objekat.
    fabrika je odlican primer.
  • Dakle, Ko Je Ovde Lud?

    12.03.2014 10:23
    nastavak prethodnog teksta
    Obnavlja se stari bioskop „Korzo”

    .............Srpsko zanatlijsko pevacko društvo "Neven" zainteresovano je da dobije prostorije starog bioskopa. Kako smo saznali od njihovog direktora Dragana Panjkovica, "Neven" ce potpisati sporazum o saradnji sa Društvom Jugoslovensko - norveškog prijateljstva koje vec godinu dana traži prostorije, te ce ujedinjeno pokušati da od grada dobiju dozvolu za zajednicko korišcenje starog bioskopa. "Nevenu" stari bioskop odgovara zbog sala i lokacije koja deci omogucava da sigurno stignu i odu sa proba, a Jugoslovensko-norveško društvo koje podržava norveška ambasada bi u tom prostoru otvorilo kancelariju i školu norveškog jezika.
  • Vlada

    12.03.2014 10:12
    Dakle, ko je ovde lud?
    'Samo oni koji ulaze u pasaž komleksa starog bioskopa svedoci su propadanja ove lepe, stare i vredne secesionisticke zgrade.'

    Dakle samo oko desetak hiljada ljudi svakog leta, s obzirom da je u pitanju najprometnije dvorište u Zmaj Jovinoj :P
  • -

    12.03.2014 10:03
    -
    po ko zna koji put.

    umetnici treba da traze od drzave liberizaciju trzista svojih vestina, manje pdv-e, pio

    a ne jos grebanja o budzet
  • VB

    12.03.2014 09:51
    Anonimus - @Anonimus Lezi lebe da te jedem.
    Anonimus je rekao pravu stvar.
    Svi bi da organizuju nekakve Centre, Organizacije, Fondove... jer to je precica do budzeta. To je prvi stepenik do drzavnih funkcija, jer - tamo je prava lova. Setite se svih mladih aktivista iz raznih protesta 96/97, 2000... neki danas voze Q7, kultura je samo maska.
  • Dakle, ko je ovde lud?

    12.03.2014 09:38
    Zapis od pre 10 godina - tj, cvrc pa nista
    Obnavlja se stari bioskop „Korzo”

    Dvorišna zgrada u pasažu Zmaj Jovine 4, bivši bioskop "Korzo", ove godine bi trebalo da bude renovirana. Programom Poslovnog prostora predvideno je da se odvoji 5, 4 miliona dinara za te namene. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture još od 1993. godine postoje propisani uslovi za to, ali nije mogao da se nade investitor. Strucnjaci u Zavodu su upozorili da objekat propada velikom brzinom i da uskoro nece imati šta da se obnavlja.
    Stari bioskop je pao u zaborav verovatno zbog toga što je zaklonjen ulicnom dvospratnom klasicistickom zgradom, sa neobaroknom fasadom, izgradenom pre revolucije 1894/95. godine, koja je obnovljena na samom pocetku akcije "Obnova fasada grada" u septembru 2002. godine. Samo oni koji ulaze u pasaž komleksa starog bioskopa svedoci su propadanja ove lepe, stare i vredne secesionisticke zgrade.
    Pod okriljem Opštine Srpske pravoslavne crkve u Novom Sadu koja je bila smeštena u velikoj zgradi, gradske vlasti su dozvolile da se u dvorištu Zmaj Jovine 4 izgradi objekat namenjen fotografskim snimanjima. Projektant je bio Anton Tikmajer, vrednost zgrade 10.000 kruna, a novac je obezbedio fotograf Ivan Stojkovic koji jeu novoizgradenom objektu otvorio fotografski atelje. Od 1912. do 1930. godine u zgradi je otvoren jednan od najstarijih stalnih bioskopa "Korzo", a nakon Drugog svetskog rata Kino klub "Slavko Vorkapic". Stojkovicev atelje ili stari bioskop, od 1981. godine do pre nekoliko godine koristio je Fudbalski klub "Vojvodina"za tombolu.
    Danas je taj kulturni spomenik napušten i u veoma lošem stanju, ali cini se da je ovog puta obnova izvesna. Ne zna se jedino ko ce ove prostorije u centru dobiti na korišcenje, a Zavod za zaštitu spomenika kulture preporucuje da namena objekta ostane u domenu kulture.
    Srpsko zanatlijsko pevacko društvo "Neven" zainteresovano je da dobije prostorije starog bioskopa. Kako smo saznali od njihovog direktora Dragana Panjkovica, "Neven" ce potpisati sporazum o saradnji sa Društvom Jugoslovensko - norveškog prijateljstva koje vec godinu dana traži prostorije, te ce ujedinjeno pokušati da od grada dobiju dozvolu za zajednicko korišcenje starog bioskopa. "Nevenu" stari bioskop odgovara zbog sala i lokacije koja deci omogucava da sigurno stignu i odu sa proba, a Jugoslovensko-norveško društvo koje podržava norveška ambasada bi u tom prostoru otvorilo kancelariju i školu norveškog jezika.
  • Obrad

    12.03.2014 09:36
    Pucamo od kulture
    Život u Srbiji je jedan veliki performans.
  • 12.03.2014 09:34
    @Anonimus - @Anonimus Lezi lebe da te jedem.
    Nista posebno nije hteo da kaze osim da malo lupa i da kaze da mu je za kulturno uzdizanje dovoljna grand parada.
  • 12.03.2014 09:10
    @Anonimus Lezi lebe da te jedem.
    A šta ti pa znači taj komentar, šta si hteo time da kažeš?
  • Maja

    12.03.2014 08:39
    Vau!
    Super ideja, nadam se da će zaživati i da će neki od tih prostora nastaviti da žive i posle projekta!Jedva čekam da počnu performansi :)
  • Vlada

    12.03.2014 08:27
    ...
    Živi bili pa dočekali da sanatorijum postane Scenatorium!
  • 12.03.2014 08:15
    Lezi lebe da te jedem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna